Alguns veïns encara no l’han rebut, però aviat arribarà una carta a les llars de Terrassa amb la nova taxa de residus que gestiona el Consell Comarcal del Vallès Occidental. És un nou tribut, que se suma a la taxa municipal que paguem fina ara i que els terrassencs hauran de continuar pagant. T’expliquem com t’afectarà el tribut delegat a l’organisme comarcal i per què ha vingut per quedar-se amb cinc preguntes i respostes:
Fins al 2023, la taxa de residus ha estat un tribut únicament municipal que servia per pagar el servei de recollida i el tractament de la brossa que generem els veïns de Terrassa, tant residents, com empreses i comerços. La tasca de recollida i trasllat als centres de tractament i reciclatge va actualment a càrrec de l’empresa municipal Eco-Equip. La quota mitjana a la ciutat per una llar de 3 o 4 persones va ser l’any 2023 de 124,02 euros, una xifra que varia en funció del nombre de residents de cada llar. És una fórmula que, de moment, no té en compte si el contribuent separa els residus en origen o no ho fa.
En comptes de pagar una única taxa de residus –la municipal–, les famílies de Terrassa hauran de pagar un segon tribut, que gestiona el Consell Comarcal. De mitjana, cada llar de 3 o 4 persones haurà de desemborsar 128,36 euros a l’Ajuntament de Terrassa i 71,8 euros a l’organisme comarcal. És a dir, 200,16 euros en total (76,29 euros més que el 2023). Per què ara? Una nova normativa europea obliga a fer pagar tot el servei de gestió de la brossa al contribuent de forma directa el 2025. Fins al 2023, els ingressos per la taxa municipal cobrien el 61% del cost del servei. La resta, el 39%, es pagava amb diners del pressupost municipal. La UE indica que el 100% ha de ser costejat ara pels usuaris del servei, és a dir, els contribuents. D’aquí la creació de la nova taxa. El Govern de Terrassa, juntament amb Sabadell, Rubí, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat i Ullastrell, ha delegat la creació del nou tribut al Consell Comarcal del Vallès Occidental. Aquests dies arriba als domicilis de Terrassa la carta del nou rebut amb el segell del Consell Comarcal i també de la Diputació de Barcelona, que és l’administració que gestiona la tramitació.
Els principals tributs que paga una família mitjana de Terrassa són l’IBI i la taxa de residus. Aquest any han coincidit l’augment lineal del 3,5% de tots els tributs per part de l’Ajuntament i la creació d’una segona taxa de residus. Després dels canvis, una llar mitjana de 3 o 4 persones haurà de pagar 89,94 euros més pels dos tributs (IBI i residus). A més, el 2024 també s’han incrementat altres tarifes, com la de l’aigua o l’impost de circulació.
No. Aquesta és una altra de les novetats implementades enguany. A Terrassa, les famílies amb menys recursos econòmics poden accedir a bonificacions en la taxa d’escombraries municipal. Pel que fa a la nova taxa comarcal, com que l’import es calcula d’acord amb la quantia de la factura municipal (un 56%), el preu resultant incorpora les bonificacions aplicades.
Terrassa genera milers i milers de tones de brossa en un any. Només el 2023, Eco-Equip va recollir 78.695,58 tones d’escombraries, 346,75 quilos per veí a l’any o, cosa que és el mateix, 0,96 quilos per persona al dia. La major part de la brossa no es va separar correctament i va anar al contenidor marró (56%). L’objectiu de la UE per al 2035 és que només un 35% dels residus sigui resta. Eco-Equip s’encarrega de recollir la brossa dels contenidors de la ciutat i traslladar-la a les plantes específiques. Els diners de la taxa municipal i de la nova taxa que ara cobrarà el Consell Comarcal serviran per pagar tant el cost de la recollida de la brossa a la ciutat, com la fase de tractament de la fracció resta. A Terrassa, la taxa municipal tornarà a augmentar l’any vinent, al voltant de l’11%. Per què? Amb el nou tribut encara no arribem al 100% del cost del servei. L’Ajuntament ha decidit no pujar de cop la taxa municipal aquest any, per alleugerir l’impacte a la butxaca de la nova taxa comarcal.
Des del Servei Serveis, d'Arquitectura, Espai Públic i Biodiversitat Urbana ens informen que, el proper 5 d'agost començaran els treballs d'execució d'un nou tram de xarxa de clavegueram al carrer Prat de la Riba, entre els carrers Pius XI i la Plaça Onze de Setembre, amb una durada aproximada de 4 setmanes.
Es preveu afectació a les places reservades per a persones amb capacitats diverses, que es traslladaran a la vorera del davant, per sota del carrer Pius XI; ja s’han posat els cartells corresponents.
L’afectació al gual de la plaça Onze de Setembre es veurà afectat al final de les obres, durant la primera setmana col·locaran una octaveta informativa a la porta del gual per informar al veïnat, en la mesura del possible es donarà pas al veïnat.
La data de finalització prevista serà entre el 31 d'agost.
Som una entitat sense ànim de lucre de la ciutat de Terrassa.
Veureu més informació fent clic sobre de la imatge
La nostra entitat té dos locals socials. Un com seu social i l'altre per fer gran part de les nostres activitats.
Veureu més informació fent clic sobre de la imatge
Els nostres primers estatuts varen ser aprovats l'any 1958 per la Generalitat de Catalunya.
Veureu més informació fent clic sobre de la imatge
Actualment la nostra junta directiva està formada per vuit persones.
Veureu més informació fent clic sobre de la imatge